Oyun Terapisti Nasıl Olunur?
Aile ve çevrede yaşanan olaylar çocukları olumsuz olarak etkileyebilir. Etkilenen çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanır. Oyunun iyileştirici özelliği esas alınarak uygulanan oyun terapisi ile çocuk kendini ifade etme imkânı bularak problemlerinin çözülmesi sağlanır. Peki oyun terapisti nasıl olunur? oyun terapisti olmak için gerekenler nelerdir? oyun terapistleri ne iş yapar? oyun terapistleri ne kadar maaş? işte oyun terapisti olmak için gerekenler:
Oyun terapistliği günümüzün gözde meslekleri arasında yer alır. Oyun terapisti olmak için öncelikle eğitimli bir terapist olmanız gerekmektedir. Psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmetler, eğitim veya ilgili bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi almak oyun terapisti olmak için önemli bir adımdır.
Oyun terapisi alanında uzmanlaşmak için özel bir eğitim veya sertifika programına kaydolmanız gerekebilir. Bu eğitimler, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri, üniversite onaylı kurumlar, sağlık merkezleri, psikoloji alanında ihtisas sahibi kurumlar ve özel kurs merkezleri tarafından düzenlenmektedir. Uzaktan online eğitim şeklinde yapılan eğitim sonunda başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanırlar.
Alınacak sertifikanın ve kurs alacağınız kurumun devlet veya üniversite tarafından kabul görmesi önemli şartlardan biridir. İlgili bölüm mezunlarından eğitimi tamamlayıp sertifikasını alanlar oyun terapisti olabilirler. Bu eğitimlere katılan kişiler aldıkları sertifikaların etkisiyle çeşitli yerlerde çocuklar için bu terapiyi uygulayabilir, ilgili iş başvuruları yapmaya başlayabilirler.
Oyun terapisti olmak için bir dizi özellik ve beceriye de sahip olmak gerekmektedir. Bunlar arasında empati, duyarlılık, sabır, yaratıcılık ve iletişim becerileri yer alır. Oyun terapistleri, danışanları ile güvenli ve destekleyici bir ortamda çalışırken, birçok farklı oyun ve aktiviteyi kullanarak danışanlarının kendilerini ifade etmelerine, duygularını keşfetmelerine ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olurlar.
Oyun terapistleri, çocukların oyunlarını kullanarak duygusal ve sosyal zorlukları ele almalarına yardımcı olur. Oyunlar, çocukların kendilerini ifade etmelerine ve duygularını anlamalarına yardımcı olabilir. Oyun terapistleri, çocukların sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için oyunları kullanarak terapi seansları düzenleyebilirler.
Oyun Terapisti Ne İş Yapar?
Oyun terapistleri, çocukların oyunları kullanarak duygusal ve sosyal zorlukları ele almalarına yardımcı olan profesyonelleridir. Oyun terapistleri, çocukların oyunlarını kullanarak kendilerini ifade etmelerine ve duygularını anlamalarına yardımcı olur. Oyun terapisi seanslarını düzenleyerek çocukların duygusal, sosyal ve davranışsal problemlerini ele alırlar.
Oyun terapistleri, çocukların çeşitli oyun materyalleri kullanarak oynayabilecekleri ortamlar hazırlarlar. Çocukların oyunlarına katılır ve onlarla birlikte oyun oynayarak, onların duygusal ihtiyaçlarını ve zorluklarını anlamaya çalışırlar.
Oyun terapistleri, çocukların oyunlarındaki davranışları, duyguları ve düşünceleri hakkında gözlem yaparlar ve oyunları, çocukların terapi hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak şekilde yönlendirirler.
Oyun terapistleri, terapi seansları sırasında, çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini destekleyen öğeleri kullanarak oyunları zenginleştirirler. Örneğin, bir çocukla oynanan bir rol yapma oyunu sırasında, oyun terapisti, çocuğun duygusal ihtiyaçlarını ele alarak, karakterleri değiştirebilir veya yeni senaryolar ekleyebilir.
Oyun terapistleri, aynı zamanda, aileleri ve çocukların eğitim kurumları gibi diğer sağlık profesyonelleriyle iş birliği yaparak, çocukların tedavi sürecinde destek sağlarlar. Oyun terapistleri, çocukların terapiye katılımını izler ve ilerlemeleri hakkında raporlar tutarlar.
Oyun terapistleri, çocukların duygusal, sosyal ve davranışsal problemlerini ele alarak, oyunları kullanarak tedavi sağlayan profesyonelleridir. Oyun terapistleri, oyunları terapi seanslarına dahil ederek, çocukların kendilerini ifade etmelerine ve duygusal ihtiyaçlarını ele almalarına yardımcı olurlar.
Oyun Terapistlerinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Oyun terapistleri aldıkları eğitimlerden sonra kendilerini geliştirmelidirler. Oyun terapistleri çalışma alanları içerisinde farklı kurum ve kuruluşlarda iş imkânı bulabilirler. Oyun terapistlerinin çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir.
- Rehabilitasyon Merkezleri
- Psikolojik Danışmanlık Merkezleri
- Okul Öncesi Eğitim Kurumları
- Özel Anaokulları
- Kreşler ve Bakım Evleri
- Özel Etüt Merkezleri
- Kolejler ve Hastaneler
Oyun Terapisti Maaşları Ne Kadar?
Oyun terapisti maaşı, çalışanın görev yaptığı kuruma, mesleki tecrübesine, çalışma süresine göre değişiklik gösterir. Oyun terapisi uzmanı genellikle mesleğe asgari ücret düzeyinde başlar. İlerleyen zaman diliminde mesleki tecrübe, döner sermaye, çalışma yılı gibi etkenlerle artış gösterir.
Üniversite iş birliği ile alanında uzman deneyimli eğitmenler tarafından hazırlanan eğitim programına katılarak sizlerde e devletten sorgulanan üniversite onaylı sertifika sahibi olabilirsiniz.