Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Öğrenci koçluğu hakkında bilinmesi gerekenler. Öğrenci Koçluğu nedir ? Koçluk kavramı 2000 ’ li yıllarda Türkiye’de popülerlik kazanmış bir alandır; özünde bireyin kendi farkındalığını sağlamasına destek olmayı barındırır. Öğrenci koçluğu ya da eğitim koçluğu da bu anlamı ile öğrenim yaşantısı içerisinde, özellikle 13 yaşından büyük bireylere eğitsel alanda destek sağlamaya yönelik bir hizmettir. dillerini tanımaları, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keşfetmelerini, hedef koymalarını sağlamaya ve kaynaklarını daha iyi kullanabilmelerine yönelik, yol haritası ve eylem planı yapmalarına destek sağlayan hizmettir.
Eğitim ve Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Tamamen kişinin özelinde oluşturulacak, gizlilik ve etik değerler çerçevesinde sunulan bir programdır. Öğrenci koçluğu çalışmaları içerisinde: Bireyi tanıma, – Öğrenme yöntemlerini ve bireysel özelliklerini ortaya çıkarma, – Etkili, sistemli ve verimli çalışmayı sağlama, – Başarıyı engelleyen unsurları ortadan kaldırma, – Özgüveni arttırma, – Eğitim kurumu, aile ve birey arasındaki uyumu sağlama gibi konular yer almaktadır. Öğrenci koçu katılımcıların durum değerlendirmesini yaparak;
- Öğrencinin okul başarısını artırmayı,
- Kendine uygun hedefler seçmesini,
- Etkin çalışmayı öğrenmesini,
- Zamanı önceliklerini seçerek kullanmasını,
- Güçlü yönlerini açığa çıkartması ve kullanmasını,
- Doğru iletişim kurmasını,
- Kendine güvenini geliştirmesini hedefler.
Eğitim ve Öğrenci koçluğu sertifikası alabileceğiniz Gri danışmanlık – Üniversite iş birliği ile hazırlanan öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programı hazırlanmıştır.
Öğrenci koçunun öğretmenlerden, rehberlik öğretmeninden, ebeveynlerden farkı nedir?
Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Onların yaptıkları da bir nevi koçluk mudur? Aslında şüphesiz, öğrenciyi motive etmeye, başarısını fişeklemeye yönelik yapılan çalışmalar, özünde koçluk barındırır; ama bu süreç içerisinde öğrenciyi motive eden şeylerin ileriye dönük yarar ve zararları tartışılır. Hatta şu anda eğitimcilik bağlamında hiç bir alt yapısı olmayan, eğitim kurumlarının ortamlarını solumayan ve çocukluk – ergenlik dönemi psikolojik özelliklerini bilmeyen, öğrencilik dönemi ile ilgili fikir geliştiremeyen sözde(!) koçların yararı en çok tartışılması gereken konudur. Bu anlamda asıl öğrenci koçunun, koçluk hizmeti için ciddi bir alt yapısı ve bilgi birikiminin olması gerekmektedir.
Başarısız bir öğrenci, koçluk çalışmalarıyla başarılı bir öğrenci haline gelebilir mi?
Zaman zaman, özellikle veliler tarafından; koç ya da uzman, herhangi bir öğretmenden, öğrenciyi elinde sihirli değneği ile dönüştüren kişi olması bekleniyor. Bu elbette ki olası değildir. Aslında bu durumda öğrenci koçundan beklenmemesi gerekenleri belirtmek daha yararlı olacaktır. Öğrenci koçu, öğrencinin yedi gün, yirmi dört saatinin an be an takipçisi olamaz ve olmamalıdır. Öğrenci ve veli adına karar vermemelidir.
Öğrencinin kısa sürede mükemmel bir değişim, göz kamaştırıcı bir dönüşüm geçireceği fikrini ona sunmamalı ve bu yalana hem aileyi hem de öğrenciyi inandırmamalıdır.
Bununla birlikte, öğrenci koçlarının yaptığı başarılı çalışmalar sonucu pek çok öğrenci, başarısız olduğu alan ve konuların farkına varmıştır, eksiklerini tamamlamıştır, kendini tanımış, güçlü ve zayıf noktalarını ortaya çıkarmıştır. Ama bu, öğrencinin hazır bulunuşluluğu, istek ve kararlılığı, ailenin konuya müdahaledeki tutumu ile de doğru orantılıdır. Bazı öğrenciler, ailesinden inanılmaz baskılar görür, hiç istemediği meslek alanlarına yönlendirilir, odaya kapatılıp saatlerce zorla masa başında oturtulur ve onlara başarının böyle elde edileceği söylenilir. Bazı aileler de, öğrencinin okulunun adından sınıfına kadar her şeyden habersiz, öğrencinin ilgi ve eğilimleri hakkında bilgisiz… Alabildiğine serbesttir. Onunla iletişimi son derece zayıftır Bu durumda öğrenci koçu artık öğrenci için aileden kaçıp sığınılacak limandan, dert ortağından farksızlaşmıştır. İşte bu noktada, öğrenci koçunun görevini; öğrenci için sunduklarını, öğrencinin isteklerini, ailenin beklentilerini netleştirmek, sınırları belirginleştirmek gerekmektedir. Başarı ancak böyle elde edilir.
Öğrenciler neden bir koça ihtiyaç duyar? Koçluk nerede devreye girer?
Çalıştığımız gruptaki birey, yaşı gereği ve aslında haklı olarak ileriyi göremez, birkaç yıl sonra onu bekleyenlerden habersizdir ve anın tadını çıkarmak ister. Hedef belirlemede ya çok uzun süreler sonrasına sadece hayaller ekler ya da kendini çok dip noktalarda görüp karamsar olur.
Bu durum, açmazlardan birisidir. Bu noktada koça ihtiyaç duymak kaçınılmazdır. Açmazlardan diğeri de şöyle ki; bilindik şu tablo her gün tekrarlanır: Öğrenci her gün okuldan eve gelirken, hatta sabah evden çıkarken muhteşem kararlar alır, çalışmak için programlar yapar, listeler hazırlar, o gün çalışacağı konuları belirler, yapması gerekenleri sıralar ve eve adımını atar. Önce yemek yer, biraz dinleneyim der, sonra biraz dinlenir biraz da bilgisayarı açayım der; biraz bilgisayarı açar, sonra birkaç arkadaşımı arayayım ve mesaj atayım der… der… der… Bu süreç böyle uzar gider. Sonra bir bakar ki akşam diziler başlamış, “izleyeyim de oturayım çalışmaya” der ve işte orada artık gün biter, uyku vakti gelir. Bu akıp giden zamanda öğrenilmesi gerekenler yığılır, sınav dönemine doğru panik başlar, telaş artar. Birçok öğrencim, bu tablodan onlara bahsedildiğinde acı bir gülümseme taşır yüzünde. İşte bu noktada koçluk devreye girer.
Birey, kendini ayakta tutacak, adeta hesap verecek birine gereksinim duyar. Böyle öğrencilerin genellikle benzer bir ifadesi vardır ki, “kendim de biliyorum ama siz olunca yapıyorum hocam” şeklindedir. Anne-babadan hemen tepki gelir: “Kendi biliyorsa yapsın o zaman!” Annelere bunu şöyle söylüyorum, “siz de besinlerden hangisi zararlı hangisi yararlı biliyorsunuz, ama her pazartesi rejime başlıyorsunuz” , “biliyorsunuz ama kontrol edemiyorsunuz” Sakın bundan, “koç, ‘yap!’ der, öğrenci de yapar” şeklinde bir şey çıkarılmasın… Gerçek koç, durumun bu farkındalık ile ne yapması gerektiğini öğrenciye fark ettirir.
Bazı öğrencilerde ise genel kanılar şunlar : “Böyle olduğumu yeni fark ettim” , “Kendimi tanıyamıyorum.”, “Kendime söz geçiremiyorum” . Benzer bir açmaz da burada var, gördüğünüz gibi ya da “çalışıyorum ama sınavda yapamıyorum”, “öğrendiklerimin hepsini unutuyorum” , gibi. İşte koçluk hizmetine bu noktalarda ihtiyaç duyulmaktadır. Farkındalık süreci bu konularda yapılacak çalışmalarla böyle başlar ve süreç ilerler.
Bir öğrenci koçu öğrenciyle nasıl çalışır
Aslında bunun için genel bir çalışma kriteri maalesef yoktur.. Fakat bunun için öncelikle öğrenciyi tanımak için bazı test ve envanterler uygulanır. Öğrencinin ilgi ve yetenekleri belirlenir. Algılama tipi, mesleki eğilimleri gibi konular açıklık kazanır. Öğrenci ile yapılan görüşmelerde onun eksik yanlarının da farkına varılır. Görüşmeler mutlaka raporlanmalıdır, değerlendirme formları ile desteklenmelidir. Eksik yönlerin tamamlanması ve başarı grafiğinin artması için çalışmalar başlar, bir takip sistemi oluşturularak görüşme günleri ve saatleri belirlenir.
O zamana kadar tamamlanması gerekenlere, yapılacaklara öğrenci ile karar verilir. Kişiye özel çalışma programı oluşturularak öz disiplin sağlanmasına yardımcı olunur. Birlikte hareket etmek, uçuk ve gerçekleşmesi olası olmayan programlar yapmamak büyük önem taşır. Kısa süreli, uzun süreli hedefler ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapılır. Öğrencinin günümüzde sıklıkla karşılaştığımız depresyon, panik atak, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), öğrenme güçlüğü, v.b durumları da varsa, uzman psikolog ve psikiyatristiler ile senkronize çalışmak ciddi fayda sağlamaktadır. Zira birçok sözde(!) koç, bu durumlara kendi çözüm bulma yoluna gitmekte, geri dönülemez zararlar ile öğrenciyi ve ailesini baş başa bırakmaktadır.
Aynı zamanda farklı derslere farklı çalışma teknikleri, öğrenme ve algı tipine göre çalışma, soru çözüm, test tekniği, okuduğunu anlama, bellekte tutma, sınav heyecanını orta seviyede tutma gibi eğitsel içerik taşıyan pek çok konuda çalışmalar gerçekleşir. Bu çalışmalar içinde eksik noktaları belirlemek için yüz yüze görüşmelerin dışında okul, dershane ziyaretleri ve ev çalışmaları da yapılmaktadır.
Ders çalışma ve sınavlara hazırlık, öğrencilerin iki temel problemi. Bu alanlarda nasıl çalışılmalı?
Temel problem, “öğrenmeyi öğrenmek”… Bu iki sorun içerisinde de öğrenci kendini disipline etmekte zorlanmakta ve çalışmaya nereden başlayacağı konusunda bocalamakta. Örneğin; lisede matematik konusunda zorluk yaşayan bir birey, aslında ilköğretim matematik konusunda inanılmaz eksikler taşımaktadır. Bunun farkındalığı ile eksikleri tamamlamak gerekir. Bununla birlikte doğru çalışma ortamı oluşturmak, derse uygun çalışma yöntemi geliştirmek, bilgiyi bellekte tutmak gibi sıkıntılar da yaşamaktadır ve bunlarında üstesinden gelmesi gerekmektedir.
Çalışmalar içerisinde öğrenci bu farkındalıkla çalışma sistemi oluşturmaya başlar, kendi yönlerinin farkına vararak uygun yöntemleri geliştirir ve ders çalışmak onun için eziyet olmaktan çıkar ve başarı kaynağı haline dönüşür. Başlangıç noktasında, hedef belirlemedikçe de sınav hazırlıklarında sıkıntılar yaşarız. Önünde ya okul için yazılı bir sınav, ya da “at yarışına dönen” , kendi gözünde büyüttüğü “büyük” sınavlar vardır. Bu sınavlara, “büyük sınavlar” denilerek bir kere gözü korkutulur öğrencinin. “Binlerce insanın girdiği sınav” , “öğrencilerin ter döktüğü sınav oturumları” , “bu dershaneden şu kadar öğrenci sınavı kazandı” baskıları.
Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aslında onun dışında etrafına örülen o kadar korku unsuru ve belirsizlik var ki… Veli de çoğu zaman farkına varmadan bu yarışın en önüne iteklemeye çalışır öğrenciyi. Bu durumların çözümüne yönelik de ayrı çalışmalar yapılabilir. Öğrencinin ilgi ve yetenekleri dikkate alınarak hedef belirlenir, bu hedefe yaklaşmak için olası kısa sürede ve uzun sürede gerçekleşmesi gerekenler tespit edilir ve hepsinin gerçekçi olmasına dikkat edilir. Sınav anında heyecanı orta seviyede tutmaya yönelik egzersizler yapılır, uygulamalar gerçekleştirilir. Bu dönem sözde (!) eğitimcilerden ve koçlardan en çok duyduğum “sınav heyecanını yok edeceğim” sözüdür. Bunu yapmayın! Eğer bir alanda heyecan tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılırsa orada verimden ve başarıdan en üst seviyede yararlanamazsınız. Orta düzey bir heyecan, başarı için önemli bir unsurdur. Belki burada yok edilmesi istenen kaygıdır. Kaygının ise, fizyolojik ve psikolojik yanlarını tespit etmek ve uygun çözümler sunmak gerekmektedir. Bu da yapılan çalışmalar arasında yer alır.
Unutmayın ki, çalıştığınız öğrenciler, üstesinden gelmekte zorluk yaşadıkları, çoğu zaman kendi yaş özelliklerinin tadını bile çıkaramadıkları bir dönemdeler elbette. Ama çıkmaz bir sokakta değiller. Yalnızca, bu konuda; kendilerini tanımak, eksikleri saptamak için çaba gösterirlerse başarıyı daha kolay elde ederler. Bunun için kendilerini ifade etmekten kaçmak, aile desteğinden uzaklaşmak, uzman yardımından çekinmek hepten bocalamaya neden olabilir.
ÖĞRETMENLER NEDEN “KOÇLUK” BECERİLERİNİ ÖĞRENMELİDİR
Farklılığı ortaya koyabilmek için
Öğrencilerinin akıllı seçimler yapabilmelerini sağlayabilmek için
Onların ayaklarının yere sağlam basmasını sağlayabilmek için
Düşlerini gerçekleştirmelerini, hedeflerine ulaşmalarını sağlayabilmeleri için
Farkındalık geliştirip, kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri için
Çok zor olduğunu düşündükleri bazı durumların nasılda kolay olduğunu görebilmeleri için
Bütün öğretmenlerin koçluk becerilerini öğrenmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir.
EĞİTİMDE KOÇLUK UYGULAMALARI
Amaç öğrencinin hazırcılıktan kurtulup kendi sorumluluklarını tanımasına, kendi farkındalığını, güçlü ve zayıf noktalarını görmesine, yaşama uyum sağlama becerileriyle donanmasına, sorunlarla başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olmaktır. Yapılan araştırmalarda “eğitimde koçluk” uygulaması ile tanışan ve uygulayan okullardaki öğrencilerin istenmeyen davranışların azaldığı, öğrencilerin okula severek geldikleri, öğrenmeye karşı meraklı oldukları ayrıca sınavlardaki başarılarının da arttığı gözlenmiştir.
Öğrencinin Hayatına renk katan, vizyonuna destek veren öğretmenlerdir.
Geçmişimize bir bakalım; en çok kimleri hatırlıyoruz? İsmini hatırladıklarımız, en sert rüzgârlarda bile ayakta nasıl kalacağımızı öğreten, kendi ayağımızın üstünde durmamız için bize yol gösteren, küçük bir kıvılcım olan bizi bir ateş haline getirenlerdir. İşte bu eğitim dehaları, iletişim ustası, yaşama ve olaylara pozitif bakan, olayların sonuçlarına değil süreçlerine odaklananlardı. Pro aktiflerdi. Yangın çıkmadan önce önlem alanlardı.
Bilim ve teknolojinin akıl almaz hızla değiştiği, küçük bir köy haline gelen dünyamızda eğitim gittikçe artan yeni bir anlam ve önem kazanmıştır. Artık öğretmenin asıl rolü bilgi yüklemek değil, öğrenmeyi öğretmek olmuştur. Öğrenme konusunda öğrenciyi motive etme, ona kaynaklarını gösterme, var olan potansiyelini açığa çıkartma, yeteneklerine güvenmeyi öğretme, belki de hepsinden önemlisi onlara, kapalı uçlu sorular sorarak akıllarının önüne set çekme yerine, açık uçlu sorularla vizyonlarını genişletme ve akıllarını özgürleştirme becerileri öğretmenlerden beklenen roller haline gelmiştir.
Eğitim ve Öğrenci koçluğu sertifikası alabileceğiniz Gri danışmanlık – Üniversite iş birliği ile hazırlanan öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programına hemen katılabilir ve üniversite onaylı e devlette sorgulanan sertifika sahibi olabilirsiniz.
Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?
Günümüz dünyasında, gerek kamuda, gerekse özel sektörde daha stratejik ve yaratıcı düşünen bireyler ön plana çıkıyor. Bilgi teknolojilerinin bu kadar yaygın kullanımı bireyleri yeni yeni arayışlara içine itip, yeni yollar aramalarına, mesleğini değil, sevdikleri işi yapmalarına hatta yeni işler yaratmalarına olanak sağlıyor. Kariyer hikâyelerine baktığımızda eğitim sistemleri açısından son derece çarpık bir durumla karşı karşıyayız. Endüstri mühendisi yazarlar, hukuk okumuş kişisel gelişim uzmanları ve daha niceleri.
Kendilerine sunulan bilgiyi ezberleyen, sınavlarda sorulduğunda cevap vermeye çalışan ancak günlük yaşamında ve sorun çözmede kullanamayan, kısacası öğrenmeyi öğrenemeyen bireyler yetiştirdik hep. İşte bu nedenledir ki, günümüzde ülkeler var olan eğitim sistemlerini sorguluyor. Bu sorgulamanın temel noktası; kalıplanmış zihinler üreten, aklın önüne set çeken, aklı özgürleştiremeyen eğitim sistemlerinden kurtulma çabası. Artık toplumların düşünen, üreten, yaratan, sorun çözen insanlara daha çok ihtiyaç duyması. Bilgiyi ezberletmek yerine, bilginin birey tarafından yapılandırıldığı eğitim programlarının uygulandığı ülkelerin uluslar arası sınavlarda gösterdiği başarı.
Öğretmenin ve ders kitaplarının tek otorite olarak kabul edilemeyeceği, öğrenmenin okulla sınırlı olmadığı, öğrenmenin sınıf duvarları dışında da gerçekleştiği anlayışının giderek hız kazanması. Eski alışkanlıklarımızın yerini “bilgisayar”, cep telefonu gibi çağdaş iletişim araçlarının alması, internetin hızla yayılması ile birlikte, küçük bir köy olan dünyanın geleceği tasarlayabilecek, geleceği yönetebilecek bireylere ihtiyaç duyması. Tüm bu sıralananlar artık bizimde değişmemiz, gelişmemiz gerektiğinin sinyalleridir. Öğretmenler yalnızca akademik bilgiler aktararak, kendi kişisel gelişimlerini tamamlamadan öğrencilerini yaşama hazırlayabilirler mi?
O halde nedir şu koçluk kavramı
“Coaching” kavramı 15.Yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Koçlukta amaç, bireylere hedeflerine ulaşmalarında gerekli desteği sağlamak, potansiyellerini ortaya çıkarmalarına olanak tanımaktır. Koçluk, psikoterapi yada danışmanlık değildir. Bireyin geçmiş yaşantısıyla, sorunlarıyla ilgilenmez. Geleceğe yönelik hedef ve amaçlar üzerinde strateji belirleyerek çalışır. Koçluk kişiye rehberlik etmez, akıl vermez sadece güçlü ve yaratıcı sorularla bireyin kendi duygu ve düşüncelerini, “gerçekten ne istediğini” ortaya çıkarmaya çalışır. Koçluk kişinin kendi doğrusunu ya da gerçeğini ona akıllı sorular sorarak ortaya çıkartma işidir. Bir başka anlatımla koçluğun yöntemini Sokrates’in kullandığı “doğurtma yöntemİne benzetmek mümkündür.
Avrupa ülkelerindeki okulların birçoğunda “Eğitim ve Öğrenci Koçluğu” uygulaması başlatıldığını görmekteyiz. Türkiye’de de profesyonel anlamda olmasa da, eğitim literatürüne “koçluk” kavramının girdiğini görmekteyiz. Amaç öğrencinin hazırcılıktan kurtulup kendi sorumluluklarını tanımasına, kendi farkındalığını, güçlü ve zayıf noktalarını görmesine, yaşama uyum sağlama becerileriyle donanmasına, sorunlarla başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olmaktır. Yapılan araştırmalarda “eğitimde koçluk” uygulaması ile tanışan ve uygulayan okullardaki öğrencilerin istenmeyen davranışların azaldığı, öğrencilerin okula severek geldikleri, öğrenmeye karşı meraklı oldukları ayrıca sınavlardaki başarılarının da arttığı gözlenmiştir.
Koçlar okullarda: Öğrencilerin daha iyi tutarlı hedefler belirlemelerine ve sonra da o hedeflere ulaşmaları konusunda onlara destek olurlar. Onların kendi başlarına yapabileceklerinden daha fazlasını yapmalarını sağlamaya çalışırlar. Daha hızlı sonuç alabilmeleri için belirlenen amaca odaklanmalarını sağlarlar.
Yukarıda da açıklandığı üzere koçluk “öğrencini tanı, onunla onun için en uygun biçimde ilişki kur, isteklerini dinle, yapacaklarına bu bilgiler ışığında karar ver, onun ihtiyaçlarını biraz da beklentiyi aşarak cevaplayabilme yeteneğini geliştir, beklentiyi yükselt ve iletişimde, sınavlarda fark yaratmasına olanak tanı” anlayışına dayanmakta.
Niçin koçluk? … Çünkü sınav var. Akademik sınav ve yaşam sınavı… Bu sınavlarda herkes başarılı olmak istiyor. Cevaplanması gereken yüzlerce soru, bir o kadarda karmakarışık uyaranlardan oluşan bir dünya ….(Alıntıdır)
Öğrenci Koçluğu Çalışma Konuları
Sınav Kaygısını anlamak ve yenmek
Ders çalışma alışkanlığını kazanmak ve Öğrenmeyi öğrenmek
Zamanı Yönetimi
Hedef Belirleme ve Planlama
Zihin Yapımız ve Olumlu Düşünce
Aile ve öğrenci uyumu
KOÇLUK SİSTEMİNİN UYGULANMASI
Koçluk uygulaması danışan merkezli bir uygulamadır. Uygulama ortaokul ve lise düzeyinde öğrencilerini kapsar:
11-12 Yaş itibariyle doğal başarma motivasyonunun güçlenmesi, sosyalleşmenin tamamlanması, iç disiplin, bağımsızlık ve iç disiplin için gereken psiko sosyal olgunluk oluşur. Zihinsel olarak genç beyin soyut, derin, sorgulayıcı düşünme becerisi edinmiştir.
İhtiyaç farkındalığını ve öz kaynaklı gelişim hazır bulunuşluğu koçluğun etkinliği için ön koşullardır.
SÜREÇ
▪Koç öğretmen her hafta öğrenci ile gündemli bir grup görüşmesi yapar.
▪İki haftada bir koçluk formları ile birebir çalışırlar.
▪Her hafta velilerimiz koç öğretmenlerce telefon görüşmeleri ile bilgilendirilir.
▪ Her ay koç öğretmen rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü başkanlığında şube koç öğretmenler kurulu toplantısı yapar. Fark edilen ihtiyaç üzerine grupla rehberlik çalışmaları yapılır. Önleyici ve iyileştirici çalışmalar planlanır.
ÖĞRENCİ KOÇLUĞU, ÖĞRENCİ VE KOÇ ARASINDA KURULAN
PLANLI BİR GELİŞİM DESTEĞİDİR.
ADRESİ BAŞARI VE MUTLULUK OLAN
BİR YOLCULUKTA YOL ARKADAŞLIĞIDIR.
BAŞARI FAKTÖRLERİ ODAKLI KOÇLUK
Koçluk yaklaşımımız aşağıda sıralanan sekiz başarı faktörü boyutuyla geliştirilmiş
çözümleri içerir:
▪ Etkin öğrenme becerileri
▪ Hedef belirleme
▪ Organizasyon, eylem planlama
▪ Zaman yönetimi
▪ Akademik ve sosyal yaşam dengesi
▪ Bilgi okuryazarlığı
▪ Motivasyon
▪ Sınav becerileri▪ Her ay öğretmen rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü eşgüdümünde koç öğretmen-veli görüşmesi organizasyonu yapılır.
▪ Öğrenci koçluk dosyaları ile öğrencinin dönemsel gelişimi izlenir.
Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Etkin Öğrenme Becerileri / EFFECTIVE LEARNING SKILLS
Başarı desteği koçluk uygulamasının en önemli amacıdır. Velilerimizin de katılımıyla öğrencinin öğrenme becerileri yeniden yapılanır. Öğrenme için ilgi, çaba, dikkat, akademik hazır bulunuşluk ve zihinsel yetiler gerekir. Bunlardan biri eksik olursa öğrenme aksar.
Oluşmamış kavrayış ve edinimler başarısızlığı getirir, öğrenci acizliğe şartlanır, benlik fikri olumsuz yüklemelere uğrar, özgüven kaybı çabaya engel olur. Bu kısır döngüyü kırmak, öğrenci koçunun sorumluluğundadır.
Hedef Belirleme / GOAL SETTING
Bu amaçla öğrencilerimizin uzun dönemde ulaşmayı hedefledikleri amaçlar belirlenir. Bu amaçları gerçekleyecek bugünden yapılması gerekenleri fark etmeleri sağlanır.
Eylem Planlama / ORGANIZATION
Hedefe yönelik çalışmaların aşamaları, sonuç odaklı ve eylemsel olarak planlanır. Eylem planı zaman planı ile örtüştürülür.
Zaman Yönetimi / TIME MANAGEMENT
Günlük zaman eşit paylaştırılmış tek kaynaktır. Zamanı, önem derecesine göre planlı olarak dağıtabiliyorsak başarısızlık olasılığı yoktur. Önemli işe ağırlıklı zaman ayırma ilkesi, ertelenen her işin acil işe dönüşeceği ve önemli olana zaman ayrılmasını engelleyeceği farkındalığı öğrencilerimize egzersizlerle kazandırılır. Öğrencilerimizde hedefe odaklı eylem planı ile zaman planını örtüştürme bilinci yaratılır.
Öğrenci Koçluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Akademik – Sosyal Yaşam Dengesi / ACADEMICAND SOCIAL BALANCE
Öğrencilerimizin spor etkinlikleri, sanat etkinlikleri, kültürel ve sosyal yaşama katılımları teşvik edilir. Öğrencilerimizin farklı zeka türleri ile ortaya koyacakları her türlü ürün ve performansları teşvik edilir. Evrensel değerler temelli karakter özellikleri yapılandırmaları, önce iyi insan olarak yetişmeleri amaçlanır.
Bilgi Okuryazarlığı / CRITICAL THINKING
Akıl yolunda olmak yüce Atatürk’ümüzün bize mirasıdır. Eleştirel düşünme, bir 21. yüzyıl yetkinliğidir. Her üç yılda bir bilginin iki katına çıktığı günümüz dünyasında bu yetkinlik, yaşam boyu öğrenme becerisinin de temelidir. Bilgiyi arama, kanıtsız önkabulleri sorgulama, dayanaksız varsayımlardan kaçınma, mantıksal akıl yürütme yolu ile öğrencilerimizi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan koruyacak değerler aktarılır.
Öğrencilerimizin yurt ve dünya sorunlarına farkındalıkları geliştirilir ve gönüllü sorumlulukları teşvik edilir.
Motivasyon / MOTIVATION
Öğrencinin varsa yetersizlik şartlanmaları kırılır, benlik fikri iyileştirilir.
Koçlarımızın yaklaşımı soruna değil çözüme odaklıdır. Öğrencinin potansiyeline yönelik olumlu ön kabulle yaklaşılır. Öğrenci cesaretlendirilir, kendini kabulü, kendine saygısı güçlendirilir.
• Öğrenme ve başarma motivasyonlarının önündeki psikolojik engeller belirlenir.
• İyileştirilmiş öğrenme becerileri ile elde edilen artı çabaları tanınma yolu ile ödüllendirilir. Başarma ihtiyacı psikososyal gelişimin doğal sonucudur ve iç kaynaklı motivasyonu sağlar
Sınav Becerileri / EXAM SKILLS
Liselere yerleştirme ve üniversiteye yerleştirme amaçlı merkezi sınavların neden olduğu kaygıyı yönetmek. Duygu denetimi ile zoru başarma sınav öncesi ve sınav süresince sınav stresi yönetimi becerileri.
Sınav kavramının olumlu çerçevelendirilmesi. Başarısızlık ön kabulünü yıkmak, çözüm odaklı olmak ve zorluklara karşı direnç geliştirmek.
Çoklu bilgiyi, karmaşık analiz ve sentez süreçleri ile işleme; eleştirel düşünme dikkat hatalarını minimize eden sınav taktikleri;
Koçluk Sürecinin Tamamlayıcıları
Bireysel performans düşüklüğüne karşı akademi uygulaması,
Bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık hizmetleri, veli katılımı.
Eğitim ve Öğrenci Koçluğu Sertifikası Nasıl Alınır ?
Üniversite onaylı uluslararası geçerli öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifikası almak ister misiniz? Öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı eğitimi artık Türkiye’nin her yerinde. Online olarak hazırlanmış bu eğitimimiz sayes
inde eğitime Türkiye’nin her yerinden katılabilirsiniz.
Öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programına hemen başvurup, öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifikanızı alabilirsiniz. Eğitimlerimiz uzaktan eğitim ile gerçekleşmektedir.