iletisim mouse ev zar soru video kullanici pdf yildiz istatistik sozlesme destek1 telefon deney menu kampanya klasor urun ampul gulenyuz bilgi sunum bina kurumsal arti kalp yorum bilim duyuru sepet liste monitor takvim ceptelefonu whatsapp gazete foto ayar canta anlasma cuzdan saat para nakliye konum tamir alinti dunya elmas ok destek2
Cevizli Mah, Zuhal Cd. No: 44 Kat: 1, Ofis:231 34846 Maltepe/İstanbul

Çocuk Resimlerinin Dili

Çocuk Resimlerinin Dili

Çocuk resimlerinin dili çocukların ruh dünyalarını anlamak için önemlidir. Çocuğun çizdiği resmi yorumlama, çizilen resimden psikoloji açısından değerlendirme yapma çocukların yaşadıkları sorunları anlamada yardımcı olur.

Çocuk Resimlerinin Dili Nasıldır?

Çocuk resimlerinin dili çocukların yaşının ilerlemesi ile farklılıklar gösterir.Çocuklar büyüyüp, olgunlaştıkça resimleri daha ayrıntılı oranlı ve gerçekçi olur. Her yaş dönemi resimlerinin belirgin özellikleri vardır. 9 yaşındaki çocuğun resmi ile çocuğun gökkuşağı çizmesi, çocuğun yuvarlak çizmesi farklı olur.

Çocuk Resimlerinin Dili iyice öğrenildikten sonra çocuğun yuvarlak çizmesi, aile çiz testi yorumlama, çocuğun gökkuşağı çizmesi daha iyi analiz edilir. Çocukların yaşadıkları sorunların boyutları öğrenilir.

Çocuk resimleri analizi tekniklerinin ve çocuk resimlerinin nasıl yorumlama yapılacağını öğrenebilirsiniz.

Çocuk Resimlerinin Dili – Karalama Dönemi (1-4)Yaş Arası

Çocuklar bu yaşlar arasında gelişi güzel çizimler yaparlar. Resimler daha çok oyun amaçlıdır. Çizgiler,tren rayı vb. dir.

Çocuk Resimlerinin Dili – Şema Öncesi Dönem (4-7) Yaş Arası

Üç yaş çocuğu tipik yuvarlak kafa çizebilir. İnsan çiz değince baş ve ayakları olan insan çizebilirler. Yüz hatlarını belirleyebilir. Dört yaş çocuğu kolları ve bacakları olan çöp adam çizebilirler. Beş yaşındaki çocuğunun yaptığı insan ve evler daha belirgin olmaktadır. Altı yaş çocuğunun yaptığı resimler de artık yavaş yavaş konuda vardır. Resimlerde yer zemini çizgisi mevcuttur. Resimlerde saydamlık da vardır. Örneğin ev çizimlerinde evin içindeki eşyalarında çiziliyor olması gibi.

Renklerin Anlamları (4-7) Yaş Arası

Dört beş yaşlarındaki çocuklar genelde renk ayrımı yapmadan resmi boyarlar. Bu yaşlarda ana ve ara renkleri öğrenebilirler. Mutlu resimlerde genelde sarı renk, üzüntülü resimlerde genelde kahverengi renk daha ağırlıktadır. Unutulmamalıdır ki çocuk hangi rengi seviyorsa ,resimlerde ağırlık o renge doğrudur. Resimlerde ağırlık kırmızı renkse iddiacılığı ve saldırganlığı temsil eder. Pembe,sarı,turuncu gibi sıcak renkleri seçen çocuklar sevecen, uyumlu, işbirlikçidir. Siyah, mavi, yeşil, kahverengi gibi soğuk renkleri seçen çocuklar, baskıcı aile ortamında yetişen iddiacı, çekingen, güçlükle kontrol edilen, uyumsuz, gerçek duygularını bastıran  çocukları temsil edebilir.

Çocuk Resimlerinin Dili – Şematik Dönem (7-9) Yaşlar Arası

Resimler daha belirgin ve ayrıntılıdır. İlk bakışta resmin ne olduğu kolaylıkla anlaşıla bilinir . Resimler daha gerçekçidir. Resimde mekansal ilişki vardır. Çocuklar yer çizgisi kullanırlar. Yer çizgisi çocuğun kendisi ve çevresiyle olan ilişkinin boyutunu temsil eder. Bu dönemde kuşbakışı resim çizimleri ağırlıktadır.

Gerçekçilik Dönemi (9-12)Yaşlar Arası

Bu dönemde resimlerde daha ayrıntılı çizimler ve gerçekçi bir yaklaşım görülür. Resim konularında kızlar ve erkekler arasında farklılıklar gözlemlenir. Kız çocukları daha çok bebek resmi, portreler, elbiseler çizerken, erkek çocukları ise araba, gemi, uçak çizerler. Resimleri beğenmeme, aşırı hassasiyet ve kendini ifade güçlüğü görülür.

Doğalcılık Dönemi(12-14)Yaşlar Arası

Nesneler orantılıdır. Resimler perspektiftir. Yakın çevrede gördüğü objelerin orantılarını, boyutlarını ve derinliklerini çizgileriyle yansıtmaya çalışır. Renkleri ise en iyi şekilde kullanırlar. Çocuk Resimlerinin Dili

Zihinsel Yetersizliği Olan Çocukların Resimleri

Resimlerde belirgin herhangi bir konu yoktur. Plansızdır. Yaşıtlarının resim özelliklerinden oldukça gerilik gösterir. Resim cılız ve ilkeldir. Çoğunlukla kağıda resim yerine çeşitli karalamalar yaparlar. Ayrıntılar bulunmaz. Örneğin insan resmi çiz dediğimizde sadece sınır belirten bir çizgi çizilir. Gözler, ağız, burun vb. çizilmez. Ev çizdiğinde çatısı kapısı, bahçesi başka bir yere çizilir.Çocukta resimleri ters çizme sıklıkla karşılaşılıyorsa öğrenme güçlüğü çekebileceği düşünülebilir. Örneğin ağaçların ters çizilmesi gibi.

Üstün Yetenekli Çocukların Resimleri

Üstün kabiliyetli kişi diğer insanlardan farklı düşünebilme davranabilme kabiliyetine sahiptir. Resimlerde dikkati çeken ortak özellikler kısaca, akranlarından üstün bir performans göstermeleri, farklı kavramlar arasında mantıklı ilişkiler kurabilmeleri, gelişmiş hayal gücü, çizilen figürlerin hareket halinde olabilmesi, renklerin genelde canlı olması kağıdın tamamının kullanılması gibi…… Çocuk Resimlerinin Dili

UNUTULMAMALIDIR Kİ

Çok güzel resim yapan çocuk zekidir, zeki çocuklar güzel Resim yaparlar DENİLEMEZ.

Çocuk Resimlerini Yorumlama Eğitimi artık Türkiye’nin her yerinde. Online olarak hazırlanmış bu eğitimimiz sayesinde Türkiye’nin her yerinden katılabilirsiniz.

Üniversite onaylı Uluslararası geçerli Çocuk Resimlerini Yorumlama Eğitimi Sertifikası Almak İster misiniz? Çocuk Resimleri Analizi Sertifika Programına hemen başvurup, Çocuk Resimlerini Yorumlama Eğitimi sertifikanızı alabilirsiniz. Eğitimlerimiz uzaktan eğitim ile gerçekleşmektedir.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Bize Ulaşın