Sosyologlar Aile Danışmanı Olabilir mi?
Sosyologlar aile danışmanlığı mesleğini en iyi yapabilecek kişilerdir. Lisans eğitimleri sürecinde aldıkları derslerde aileyi inceleme altına almışlardır. Alınan derslerde, aile içi ilişkilerden ailenin sosyalizasyon sürecine kadar inceleme yapılmaktadır. Sosyoloji, aileyi tüm dinamikleri ile incelemektedir. Ailenin, çocuğun ve kadının toplumdaki yeri gibi spesifik konular sosyolojini ilgi alanı içerisindedir. Şimdi sosyologlar aile danışmanı olabilir mi? sorusunun yanıtlarını arayalım.
Sosyolojiden Aile Danışmanlığı Nasıl Olunur?
Aile bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte, Psikoloji, Pdr, Sosyoloji, Tıp, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi ve Sosyal Hizmet bölümlerinden mezun düzeyinde olanların aile danışmanlığı eğitimine katılabileceği belirtilmektedir.
Yönetmelikte yer alan bölümler arasında sosyoloji lisans bölümü mezunları da bulunmaktadır. Sosyoloji mezunlarının aile danışmanı olabilmesi için MEB’e veya üniversiteler bağlı kurumların açmış olduğu aile danışmanlığı eğitimi programlarına öncelikle katılım sağlamaları gerekiyor. Eğitimi ve eğitim sonunda yapılacak aile danışmanlığı sınav sorularını başarı ile tamamlayarak aile danışmanlığı sertifikası almaya hak kazanmaları gerekmektedir.
Alınacak sertifika eğitime başladığınız kurumun bağlı olduğu yere göre MEB Onaylı veya Üniversite onaylı Aile Danışmanlığı sertifikası olabilmektedir. Sertifikanın MEB onaylı ya da üniversite onaylı olması arasında geçerlilik ve kullanım alanları arasında fark yoktur. Her iki kurumdan alacağınız belgelerin geçerlilik ve kullanım alanları aynıdır. Bu sertifika ile aile danışmanı unvanı ile aile danışmanlığı yapabileceğiniz gibi kendinize aile danışma merkezi de açabilirsiniz.
Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Sertifikası Nasıl Alınır?
Sosyoloji mezunları aile danışmanı olabilir. Aile danışmanlığı sertifikası almak için MEB’e veya üniversitelere bağlı kurumlar tarafından açılmış aile danışmanlığı eğitimi programlarına katılmak gerekir. Eğitimi ve eğitim sonunda yapılacak aile danışmanlığı sınav sorularını başarı ile çözmesi gerekir. Eğitim ve sınav tamamlandığında katılmış olduğu kurumun bağlı olduğu yere MEB onaylı veya Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası alır.
AÖF Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir mi?
Aile danışmanı olabilmek için sosyoloji bölümünü lisans düzeyinde bitirip aile danışmanlığı eğitimine katılıp aile danışmanlığı sertifikası sahibi olmanız gerekmektedir. Aile danışmanlığı için sosyoloji bölümünü lisans düzeyinde bitirmeniz gerekir. AÖF sosyoloji veya örgün sosyoloji bölümü mezunu olmanız fark etmez. Sosyologlar aile danışmanı olabilir mi?
AÖF sosyoloji veya örgün olarak sosyoloji bölümünden mezun olan bireyler aile danışmanlığı için ayrı bir eğitim almadan aile danışmanlığı yapamazlar. AÖF Sosyoloji mezunları aile danışmanlığı eğitimine katılıp aile danışmanlığı sertifikasını aldıktan sonra aile danışmanı olarak çalışabilirler.
AÖF sosyoloji mezunları aile danışmanlığı eğitimine katılmadan aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora programlarını tamamlayarak da aile danışmanı olur.
Sosyologlar Mezunu Aile Danışma Merkezi Açabilir mi?
Aile danışmanlığı sertifikasına sahip sosyologlar Aile danışma merkezi açabilmektedir. Ayrıca bu aile danışma merkezlerinde aile danışmanı olarak da çalışabilmektedirler.
Sosyolog Aile Danışmanı Ne İş Yapar?
Sosyolog Aile danışmanı olarak aileyi oluşturan bireylerin birbirleri ile yaşadıkları sorunların üstesinden gelmesine yardımcı olur. Aile danışmanlığı, öncelikle eşler arasındaki ve yakın çevredeki problemlere odaklanır çözümler üretmeye çalışır. Hem zihinsel hem de duygusal olarak yaşanan problemler karşısında aile bireylerine destek verir. Aile danışmanları karşılaşılan sorunlara kademeli olarak eğilir, bireyleri dinler sorunlar karşısında farklı yöntemler kullanarak yaklaşımlar sergiler. Sosyologlar aile danışmanı olabilir mi?
Deneyimli alanında uzman eğitmenler tarafından hazırlanan aile danışmanlığı sertifika programına katılarak üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası alabilirsiniz.