Kişilik Testi Nedir, Kişilik Analizi Nasıl Yapılır ?
Kişilik testi nedir ? kişilik testleri nelerdir ? kişilik testi nasıl yapılır ? kişilik analizi nedir ? kişilik analizi nasıl yapılır ? sorularının cevapları bu yazımızda.
Kişilik Testi Nedir, Kişilik Analizi Nasıl Yapılır ?
Kişilik testi nedir ? Psikolojik test nedir ? denince, zeka testi (IQ testi) ile birlikte en çok akla gelen ve her dönem davranış bilimcilerin üzerinde en çok çalıştığı alan olmuştur. Kişilik testi bazen karakter testi olarak da anılmaktadır. Bireyin karakter yapısını ve ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarmak amaçlı olması nedeniyle, meslek seçiminden işe alıma kadar birçok alanda pratik uygulamaları bulunmaktadır. Üzerinde bu kadar çok çalışılan bir alan olması nedeniyle sürekli yeni testler ortaya çıkmaktadır. Sözel testler olduğu gibi resimlerin veya renklerin kullanıldığı dilden ve kültürden bağımsız testler de mevcuttur.
Objektif testler sertifika eğitimine katılarak objektif testler uygulayıcı sertifikası alabilirsiniz.
Kişilik Testi Nedir ? Kişiliğin veya karakterin ele alınması ise temelde iki farklı yöntemle olmaktadır: kişilik tipleri ve kişilik özellikleri. Kavramsal olarak birbirine yakın olsalar da, yaklaşımları birbirinden farklıdır. Birinde kişilik farklı tip veya sınıflara ayrılırken, diğerinde kişilikte var olabilecek özellikler ele alınır. Kişilik testi nasıl yapılır ?
Kişilik testleri objektif testler ve projektif testler olarak ikiye ayrılır. Günümüzde en çok kullanılan kişilik testleri objektif testlerdir. Objektif testler arasında uygulamada en çok tercih edilen testler; Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri- 2 (MMPI 2), 16PF Kişilik Envanteri, Beck Depresyon Ölçeği testleridir. En çok tercih edilen projektif testler ise Rorschach Mürekkep Testi, Tematik Algi Testi (TAT) ve İnsan Çizim Testleridir.
Kişilik Testi Nedir ? Kişilik Testi Nasıl Yapılır ?
Kişilik Testleri Nasıl Yapılır ? çeşitli psikolojik olguları ölçmede kullanılan tamamen psikoloji teori ve kavramlarına göre hazırlanmış, bilimsel geçerlilik ve güvenirliğe sahip testlerdir.
Psikoloji biliminin en önemli araçlarından olan testlerin amacı sadece ve sadece KİŞİSEL GELİŞİM VE FARKINDALIK olabilir. Tanı, teşhis ve tedavi amaçlı kullanılması mümkün değildir. Konusunda uzman ve gerekli ehliyete sahip psikologlar veya diğer davranış bilimcilerin gözetiminde ve denetiminde olmayan hiçbir psikolojik ölçüm aracı klinik açıdan geçerli değildir.
Kişilik Testleri Nasıl Yapılır ? Kişilik bozukluklarında en çok kullanılan objektif kişilik testi, 567 soruluk doğru/yanlış soru formunda hazırlanmış MMPI 2 testidir. İlk defa 1940’larda geliştirilen test 1989 yılında büyük oranda revize edilmiş en son 2001 yılındaki güncellemelerle son halini almıştır.
MMPI 2 testi kişilerin sorulara verdikleri yanıtları pozitif ya da negatif korelasyonlarla ilgili özelliklere bağlayarak paranoya, hipomani, sosyal içedönüklük, maskülenlik/ feminenlik, psikopatoloji gibi kişilik özelliklerini ölçer. MMPI 2 testinin alanında uzman bir psikolog tarafından yorumlanması testin güvenilirliği açısından önemlidir.
16 PF testi kişiliğin 16 temel özelliğini ölçmek için geliştirilmiştir;
- Sıcaklık
- Muhakeme
- Duygusal İstikrar
- Baskınlık
- Canlılık
- Kural Bilinci
- Sosyal Cesaret
- Hassaslık
- İhtiyatlılık
- Soyutluk
- Mahremiyet
- Şüphecilik
- Değişime Açıklık
- Özgüven
- Mükemmeliyetçilik
- Gerginlik
16 PF kişilik testi kişilerin kendini daha iyi tanımasını ve testi uygulayan uzman psikoloğun danışan ile hangi yaklaşımı kullanarak iletişime geçeceği konusunda yardımcı olmak için uygulanır. Kişilik testi nedir?
Kişilik Testleri Nasıl Yapılır? Kişilik testleri arasında en çok bilinen projektif kişilik testi Rorschach Mürekkep Testidir. Test psikologun kişiye üzerinde 5 siyah beyaz ve 5 renkli mürekkep lekesi olan kartları gösterip kişinin gördüğü şekilleri yorumlamasını istemesiyle gerçekleşir.
Tematik Algı Testi (TAT) üzerinde çeşitli durumlarda olan insanların resimleri bulunan 31 karttan oluşan bir projektifkişilik testidir. Bazı kartlarda sadece objelerin resimleri vardır, kartlardan bir tanesi ise boştur. Test uygulanan kişiye kartlardan 10 ya da 20 tanesi verilir ve kartlarda gördükleriyle ilgili bir hikaye anlatması istenir. TAT testi puanlama yoluyla anlamlandırılan bir test değildir, kişilerin anlatımları doğrultusunda hayatlarında tekrarlayan olayların yorumlanmasıyla uygulanır. Resimlerin belirli ve standart bir “doğru” hikayeleri olmadığı için kişilerin hikayeleri bilinçaltlarının yansımalarını ya da içsel çalkantılarını gösterebilir.