Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Kimler Yapabilir?
Aile danışman olmak için öncelikle üniversitelerin, Psikoloji, Pdr, Sosyoloji, Tıp, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet bölümlerinin lisans düzeyinde mezun olmak gerekmektedir. İlgili bölümlerden mezun olanların karşılarına iki seçenek çıkar. Aile danışmanlığı eğitimi veren MEB’e veya üniversitelere bağlı kurumların düzenlemiş olduğu kurs programlarına katılarak sertifika almak. İkinci olarak da Aile danışmanlığı yüksek lisans veya doktora programlarına katılmak.
Aile danışmanlığı yüksek lisans imkânı bulunan devlet ve özel üniversiteler bulunmaktadır. Yüksek lisans programlarına katılarak hem yetkinlik hem de akademik alanda yükselme şansını elde edebilirsiniz. Bu programlar neticesinde uygulamalı alanlarda gelişim göstermek de mümkündür.
Üniversiteleri incelediğimizde Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde programlar bulunduğu görülmektedir. Bahçeşehir, Karatay ve Mersin üniversitelerinde de aile danışmanlığı yüksek lisans programları bulunmaktadır. Diğer taraftan Yeditepe Üniversitesinde hem tezli hem de tezsiz aile danışmanlığı yüksek lisans programı vardır.
Aile Danışmanı olmak için ilgili bölümlerden lisans düzeyde mezun olanlar aile danışmanı yüksek lisans programlarına katılabilmektedirler. Yüksek lisans programları üniversitelere göre tezli veya tezsiz şeklinde olmaktadır. Karar vermeden önce yüksek lisans programları detaylıca incelenmelidir. Şartları size uygun olanı tercih edilmelidir.
Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Ne İşe Yarar?
Aile danışmanlığı yüksek lisansı programını tamamlayanlar için meslek kanuna göre farklı çalışma alanları bulunmaktadır. Eğitim sektöründe, danışmanlık merkezlerinde ve kamu kurumlarında iş bulunabilmektedir. Lisans ve yüksek lisans programlarını başarı ile tamamlayanlar aile danışmanı unvanı elde etmektedirler ve aile danışmanı olarak çalışabilmekteler.
Aile danışmanı yüksek lisans mezunları, aile danışmanı unvanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda, aile danışma merkezleri, özel rehabilitasyon merkezlerinde, Psikolojik ve danışmanlık merkezlerinde iş bulma imkanları vardır. Ayrıca Aile danışmanı yüksek lisans programını tamamlayanlar kendi aile danışma merkezlerini de açabilirler. Eğitim kurumlarında danışmanlık hizmeti de verebilirler.
Çocuk ve ebeveyn psikolojisine de hâkim olan aile danışmanları, eğitim ve kamu kurumlarında, sivil toplum kuruluşlarından çocuk esirgeme kurumlarında da çalışma imkânı bulabilmektedirler. Adalet Bakanlığı ile ilişkili olan kurum ve kurumlarda, üniversitelerin veya liselerin ilgili birimlerinde çalışma imkanları vardır. Belediyelerin bünyelerinde bulunan aile danışmanlığı hizmeti veren birimlerine yüksek lisansını tamamladıklarında başvuru yapılabilmektedir.
Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Dersleri Nasıldır?
Aile danışmanlığı yüksek lisansı programlarında yer alan dersler üniversitelerin hazırladığı eğitim programına değişiklikler gösterebilmektedirler. Ancak tüm eğitim programlarında zorunlu ve temel yeterlilik kazandıran dersler bulunmaktadır.
Eğitim programlarında mesleki etik kurallarına yönelik ve uygulamaya yönelik eğitimler vardır. Ayrıca cinsel, ruhsal, psikolojik sorunlara yönelik analiz ve çözümleme dersleri de bulunmaktadır. Aile bireyleri arasında sözlü ve fiziksel şiddetin gözlenmesi ile ilgili derslerle birlikte ebeveyn ve çocuk ilişkisinde yetkinlik kazandıracak derslerde bulunmaktadır. Yüksek lisans programlarında teorik derslerle birlikte uygulama dersleri de vardır.
Aile danışmanlığı yüksek lisans programı düzenleyen üniversitelere 19 Mayıs, İstanbul Ticaret, Pamukkale, Kırıkkale, Ankara ve İstanbul Medeniyet üniversitelerini de ekleyebiliriz. Üniversiteler aile danışmanlık yüksek lisans programları düzenlemektedir. Araştırıldığında sayının daha arttığı gözlenecektir.
Eğitimlerini yüksek lisansını tamamlayarak aile danışmanı unvanına sahip bireyler kamu ve özel kurumlarda aile danışmanlığı yapabilecekleri gibi kendi aile danışma merkezlerini de açabilmektedir.