Aile Danışmanlığı Sertifikası Hakkında
Aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanı olmak isteyen kişilerin gerekli eğitimi alıp başarı ile eğitimi tamamladıklarında almaya hak kazandıkları sertifikadır. Aile danışmanı olarak çalışmanız için gerekli bir sertifikadır. Aile danışmanı olarak hizmet verebilmeniz ile birlikte Aile danışma merkezinizi açmanız için gerekli bir belgedir.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Kimler Alabilir?
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği Resmî gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Aile danışmanlığı eğitimi için kimler başvurabileceği açıkça belirtilmiştir.
Yönetmelikte eğitime başvurabilecek meslek grupları, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik, Tıp ve Sosyoloji Mezunlarıdır. Bu bölümlerin en az lisans düzeyinde mezun olanlar aile danışmanı olmak için eğitim programlarına katılabilir ve sertifika alabilirler.
Aile danışmanı olabilmek için yüksek lisans yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Aile danışmanı olmak için ilgili lisans bölümlerinden birinden mezunu olmak yeterlidir.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?
Aile danışmanlığı eğitimi, 04/09/2012 de yayınlanan ve yürürlükte olan 28401 sayılı yönetmelikte belirlenen şartlarda verilen bir eğitimdir. Eğitim programının içeriği, en az 300 saat teorik, 120 saat uygulama, 30 saat süpervizyon olarak 450 saatlik olmalıdır. Bu içeriğe sahip olan YÖK onaylı üniversiteler ve MEB onaylı eğitim kurumlarının vermiş olduğu sertifikaya sahip olan kişiler aile danışmanlığı sertifikasına sahip olabilmektedir.
MEB onaylı aile danışmanlığı eğitimi veya üniversite onaylı aile danışmanlığı eğitimi almak için öncelikle gerekli olan şartları sağlamış olmanız gerekir. Bölüm ile gerekli şartları sağlayanlar Millî Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veren veya üniversite onaylı sertifika veren kurumlara kayıt olmalıdır. Aile danışmanlığı eğitimi için kayıt olan bireyler en az 450 saatlik eğitime tabi tutulurlar. Eğitimi ve eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar, kayıt olduğu kurumun bağlı olduğu yere göre MEB onaylı sertifika veya üniversite onaylı sertifika alırlar.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Alınacak sertifika, Aile danışmanlığını mesleki olarak yürütmenizi sağlar. Aile danışmanlığı merkezi açmak istediğinizde bu sertifikaya ihtiyacınız olacaktır. Kamu veya özel kuruluşlarda aile danışmanlık hizmeti vermek istiyorsanız işe müracaat sürecinde bu sertifikayı bildirmeniz gerekmektedir.
Sertifika, sosyal dernekler, kadın ve aile sağlığı merkezleri, aile danışmanlığı ve psikolojik danışmanlık merkezleri, aile mahkemelerinde bilirkişi danışmanlıklarında, rehabilitasyon merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilgili bölümlerinde, kendi aile danışmanlık bürosunu açmak isteyen bireyler olursa büro açmak için gereken belgeler içerisinde kullanılabilir. Aile danışmanlığı, aile bireylerinin tümüne duygusal, psikolojik, sosyal ve bilişsel desteğin verilmesini ifade eder.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?
Sertifikalar kaç yıl geçerli? Eğitim sonunda alacağınız sertifikalarda zaman aşımı ya da geçerlilik süresi olmaz. Sertifikalar ömür boyu geçerlidir.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Ücretleri Ne Kadar?
Aile danışmanlığı eğitimi fiyatları ne kadar? Aile danışmanlığı eğitimi ücretleri alınacak üniversite ve kurumlara göre farklılıklar göstermektedir. Ücret aralığı kuruma ve kurumun yapacağı eğitim şekline, bulunduğu ile göre değişiklikler göstermektedir. Fiyat araştırması yaparak en uygun ücrete eğitim programlarına katılım sağlayabilirsiniz.
Aile danışmanlığı sertifika ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bizimle irtibata geçebilirsiniz. Eğitim danışmanlarımız sizleri en kısa sürede bilgilendireceklerdir.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Kaç Saat Olmalı?
Yönetmelik gereği MEB’e bağlı kurumlardan ya da YÖK’ e bağlı kurumlar olan üniversitelerden, en az 300 saat teorik, 30 saat süper vizyon ve 120 saat uygulamalı olmak üzere toplam 450 saat eğitim alınmalıdır.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne Kadar Sürede Alınır?
Aile Danışmanlığı eğitimi kaç ay sürüyor? Aile Danışmanlığı sertifikası ne kadar sürede alınır? Aile danışmanlığı sertifika programı eğitim kurumlarına göre 3,5-6 ay sürmektedir. Eğitim sonunda sertifika alacağınız kuruma göre MEB onaylı aile danışmanlığı eğitimi sertifikası ya da üniversite onaylı Aile danışmanlığı eğitimi sertifikası alınmaktadır. Sertifikalar 04.09.2012 tarihli 28401 sayılı Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğine uygundur.
Mezun Olmadan Aile Danışmanlığı Sertifikası Alınır mı?
Aile danışmanı olmak için sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olmak gereklidir.
Aile danışmanlığı sertifikası için mezun olmak şart mı? Son sınıfta sertifika alamaz mıyım? Diye düşünebilirsiniz. İlgili bölümlerin son sınıfında aile danışmanlığı eğitimi programlarına katılabilirsiniz. Ancak sertifika almazsınız. Sertifikayı almak için mezun olmak gerekmektedir. Bireyler kurumlarla görüşerek eğitim sürecini son sınıfta tamamlayıp, sertifikasını da lisan diplomasını aldıktan sonra alabilirler.
Aile danışmanlığı sertifikası veren üniversiteler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
İstanbul Üniversitesi
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
İstanbul Aydın Üniversitesi
İstanbul Gedik Üniversitesi
Gebze Teknik Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Balıkesir Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Uşak Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Uludağ Üniversitesi
Dumlupınar Üniversitesi
Dicle Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi
Fırat Üniversitesi
İzmir Demokrasi Üniversitesi
Haliç Üniversitesi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Kırıkkale Üniversitesi
Toros Üniversitesi Aile danışmanlığı sertifikası
Adnan Menderes Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Ankara Üniversitesi
Samsun Üniversitesi
Bartın Üniversitesi
Pamukkale Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi
Tınaztepe Üniversitesi
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
Kastamonu Üniversitesi
Bursa Teknik Üniversitesi
Ankara Bilim Üniversitesi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Atılım Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
Eğitim için gerekli şartları sağlayanlar bu eğitime başvuruda bulunabilir.
Aile danışmanlığı eskiye göre daha çok önem kazanmış ve istihdam oranında artış yaşanmaktadır. Gelecekte de istihdam oranı artacak meslekler arasındadır. Aile danışmanlığı eğitimi programlarına katılarak alınacak sertifika ile iş hacmi her geçen artan bir meslek sahibi olabilirsiniz.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Nereden Alınıyor?
Aile danışmanlığı eğitimi sertifika programı açan üniversite veya eğitim kurumlarından eğitim ile ilgili gerekli şartları sağlayarak eğitimi alabilirsiniz. Eğitimi MEB’e bağlı kurumlardan, Üniversitelerden veya eğitim kurumlarından almanız arasında hiçbir fark yoktur. Eğitim sonunda alacağınız sertifikalar yönetmelik gereği aynıdır. Geçerlikleri arasında hiçbir fark yoktur.
Üniversite iş birliği ile hazırladığımız Aile danışmanlığı sertifika programına katılabilirsiniz. Eğitim sonunda üniversite onaylı e devletten sorgulayabileceğiniz sertifika sahibi olabilirsiniz.