Aile Danışmanlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Aile danışmanlığı hakkında sıkça sorulan ve merak edilen sorular derlenip yanıtlanmıştır. Aile danışmanlığı yapmak isteyen bireyler tarafından sorulan sorular ve yanıtları şu şekildedir.
Aile Danışmanı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
Aile danışmanı olabilmek için hangi bölümlerden mezun olmak gereklidir? Aile danışmanı olmak için üniversitelerin, Psikoloji, PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Tıp, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Hemşirelik bölümlerini okumaları ve mezun olmaları gerekir.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Kimler Alabilir?
Aile danışmanlığı eğitimine, üniversitelerin Psikoloji, Sosyoloji; Pdr, Tıp, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi ve Sosyal Hizmet bölümlerinden birinden lisans düzeyinde mezun olanlar katılabilir.
Mezun Olmadan Aile Danışmanlığı Sertifikası Alınır mı?
Aile danışmanlığı sertifikası almak için yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun düzeyinde olmak gerekir. Aile danışmanlığı hakkında 4.Sınıfta aile danışmanlığı eğitimi alınır mı? sorusu çok sorulmaktadır. Eğitime mezun olmadan son sınıf düzeyinde katılım sağlanabilir. Ancak sertifikayı lisans diplomasını aldıktan sonra alabilir. Mezun olmadan sertifika alamazlar.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Nereden Alınmalı?
Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olanlar, aile danışmanlığı eğitimi sertifika programı düzenleyen MEB’e bağlı veya üniversitelere bağlı kurumların oluşturdukları kurs programına katılırlar. Eğitim programını tamamlayan bireyler sertifika almaya hak kazanarak aile danışmanı olurlar.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Hangi Kurumlardan Alınmalı?
Aile danışmanlığı yönetmeliğinin 14. Maddesinde hangi bölümlerden mezun olanların aile danışmanlığı eğitimine katılacağı ve nerede katılacağı açıkça belirtilmiştir.
İlgili bölümlerden mezun olanlar, “Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.”
Aile danışmanlığı hakkında Aile Danışmanlığı Sertifikası MEB Onaylı mı Üniversite Onaylı mı olması gerekiyor sorusu akla gelebilir. Sertifikanızın MEB onaylı veya Üniversite onaylı olmasının geçerlilik ve kullanım alanları arasında hiçbir fark yoktur. Aile danışmanlığı merkezi açmada bir önceliği yoktur. Önemli olan güvenilir bir kurumdan iyi bir aile danışmanlığı eğitimi ve sertifikası almaktır.
Aile Danışmanlığı Yüksek Yüksek Lisans Programlarına Katılmak Gerekli midir?
Aile danışmanı olabilmek için yüksek lisans şartı bulunmamaktadır. Fakat aile danışmanlığı yüksek lisans programları bulunmaktadır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan bireyler;
- Aile danışmanlığı eğitimi ve sertifikası alarak aile danışmanı olabilirler.
- Aile danışmanlığı eğitimi almadan aile danışmanlığı ile ilgili yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak da aile danışmanı olabilirler.
Aile danışmanı olabilmek için yüksek lisans yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Aile danışmanı olmak için lisans mezunu olmak yeterlidir.
Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Programlarını Kimler Yapabilir?
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler aile danışmanlığı yüksek lisansı yapabilmektedir.
Aile danışmanlığı yüksek lisans programı 2 yıl sürmektedir. Aile Danışmanlığı yüksek lisans zor mu? Sorusu akla gelebilir. Yüksek lisans programları düşünme ve araştırma odaklı programlardır. Geniş ve sıkı çalışma gerektiren programlardır.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Eğitimi Kaç Saat Alınmalıdır?
Aile danışmanlığı için en az 300 saat teorik, yine en az 30 saat süpervizyon çerçevesinde 120 saat uygulamalı toplam 450 saat eğitim alınmalıdır. Eğitim süresi kurumlara göre değişmekle birlikte 4-6 ay arasında değişim göstermektedir.
Aöf Mezunları Aile Danışmanı Olabilir mi?
Aile danışmanlığı hakkında AÖF mezunları ilgili sorular gelmektedir. Açıköğretim fakültesinin ilgili bölümlerinden mezun olanlar aile danışmanlığı eğitimine katılabilir ve sertifikasını alabilirler. Alınan aile danışmanlığı sertifikası ile aile danışmanı unvanı ile çalışabilirler.
Aöf Mezunları Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir mi?
Açıköğretim fakültesinin yönetmelikte belirtilen bölümlerinden mezun olup aile danışmanlığı sertifikası alanlar aile danışmanlığı merkezi açabilirler. Aile danışmanlığı sertifikasının MEB Onaylı veya üniversite onaylı olması merkezi açmada önemi ve önceliği yoktur. Merkezi açabilmek için önemli kriter bu kurumlarında birinden alınmış aile danışmanlığı sertifikası sahibi olmaktır.
Sosyologlar Nasıl Aile Danışmanı Olur?
Üniversitenin sosyoloji bölümünden lisans düzeyinde mezun olanlar aile danışmanlığı eğitimine katılabilir ve sertifika alabilirler. Aile danışmanlığı eğitim içeriği, en az 300 saat teorik, 120 saat uygulama, 30 saat süpervizyon olarak 450 saatlik olmalıdır.
Örgün veya açık öğretim sosyoloji bölümü mezunları bu içeriğe sahip olan YÖK onaylı üniversiteler ve MEB onaylı eğitim kurumlarının düzenlemiş olduğu kurslara katılarak aile danışmanlığı sertifikası alırlar. Alınan sertifika ile aile danışmanı unvanı ile aile danışmanlığı yapabilir, aile danışmanlığı merkezi açabilirler.
Sosyologlar Aile Danışma Merkezi Açabilir mi?
Aile danışmanlığı sertifikası sahibi olan sosyologlar aile danışmanlığı merkezi açabilmektedir. Merkezi açarken aile danışmanlığı yönetmeliğinde belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Uzaktan Alınan Aile Danışmanlığı Sertifikaları Geçersiz mi?
Aile danışmanlığı eğitimini örgün ve uzaktan online eğitim olarak alınabilmektedir. Uzaktan online eğitime katılarak veya örgün eğitime katılarak aile danışmanlığı sertifikası alınmaktadır. Alınan sertifika ile ile danışmanı unvanı ile aile danışmanlığı yapabilir, aile danışmanlığı merkezi açabilirsiniz.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Veren Üniversiteler Hangileridir?
Aile danışmanlığı eğitimi veren üniversiteler çok sayıda bulunmaktadır. Devlet ve özel üniversitelerin birçoğu aile danışmanlığı eğitimi vermektedirler. Her üniversitenin aile danışmanlığı eğitimi olmayabilir. Aile danışmanlığı eğitimi veren üniversiteler internet üzerinden araştırabilirsiniz. Aile danışmanlığı hakkında yeterli araştırmalar yapıldıktan sonra eğitime başlanmalıdır
Aile Danışmanlığı Eğitimi ve Sertifika Ücreti Ne Kadar?
Aile danışmanlığı eğitimi ücretleri eğitim alınacak kurumlara değişiklikler gösterebilmektedir. Uzaktan online eğitim veya örgün eğitim olarak alınma şekline göre de değişiklik gösterir.
Aile Danışmanları Nerelerde Çalışabilir?
Aile danışmanları, resmi kurum ve kuruluşlarda oluşturulacak olan Aile Danışmanlığı birimlerinde ve özel sektörde aile danışmanı uzmanı olarak çalışabilirler. Aile danışmanlığı sertifikası alan Aile danışmanının çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir.
- Aile danışmanlığı merkezi açılabilir.
- Aile danışmanı olarak aile danışmanlığı merkezlerinde çalışılabilir.
- Kurumlarda yer alan aile danışmanlığı birimlerinde görev yapabilirler.
- Aile ve Çocuk Mahkemelerinde bilirkişi olarak çalışılabilir.
- Özel okullarda danışmanlık yapılabilir.
- Kreşlerde danışmanlık yapılabilir.
- Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay’da hizmet verilebilir.
- Belediyelerde aile danışmanlığı hizmeti verilebilir.
Kimler Aile Danışmanı Olur?
Aile danışmanı olmak isteyenler bireyler, iletişimi güçlü, empatik, sabırlı ve hoşgörü gibi kişilik özelliklerine sahip olması gerekir. Aynı zamanda insan ilişkilerinde başarılı farklılıklara karşı saygılı ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilen yapıda olması gerekir. Aile danışmanlığı hakkında mesleki yeterliği sağlayacak kişisel özelliklere sahip olmak gerekir.
Aile Danışmanı Olmak için Şartlar Nelerdir?
Aile danışmanı olmak için gerekli şartlar şu şekildedir.
- Üniversitelerin Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, Hemşirelik veya Tıp bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olmak
- Aile danışmanlığı alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak
- Aile Danışmanlığı Eğitimi almak
- Aile Danışmanlığı Eğitimi sonunda sertifika almak
Lise Mezunları Aile Danışmanı Olabilir mi?
Lise mezunlarının aile danışmanı olabilmesi için üniversitelerin Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birini okumaları ve mezun olmaları gerekmektedir. Daha sonrasında aile danışmanlığı eğitimine katılarak aile danışmanlığı sertifikası almaları gerekir.
Önlisans Mezunları Aile Danışmanlığı Sertifikası Alabilir mi?
Ön lisans mezunları aile danışmanlığı eğitimi alabilmeleri için üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Bu bölümlerden mezun olanlar aile danışmanlığı eğitimine katılarak aile danışmanlığı sertifikası alabilirler.
Çocuk Gelişimciler Aile Danışmanı Olabilir mi?
Çocuk gelişimi bölümü lisans programından mezun olanlar, aile danışmanlığı sertifika programını tamamlayarak aile danışmanı unvanı alabilmektedir. Aile danışmanlığı sertifikası alan çocuk gelişimi bölüm mezunları aile danışmanı olarak aile danışma merkezlerinde çalışabilir, aile danışmanlık merkezi açabilirler.